Proč bychom se měli zajímat o vzhled naší stolice?

Proč bychom se měli zajímat o vzhled naší stolice?

"Všechny nemoci začínají ve střevech."

Hyppokrates


Hippokratův pohled na zdraví a nemoci zdůrazňoval význam správné stravystřevního zdraví, což je koncept, který je dnes stále více podporován současnými studiemi o mikrobiomu a jeho vlivu na imunitní systém a celkové zdraví člověka.

Předpokládám, že to všichni známe... když sníme něco, co nebylo úplně "OK", brzy se to projeví na našem trávení a v záchodové míse... Pokud však máme takový typ stolice pravidelně nebo velmi často, tělo nám tím signalizuje, že je potřeba něco změnit v našem životním stylu, zejména pak ve stravování.

Bristolova stupnice

Bristolova stupnice, pojmenovaná podle univerzity v Bristolu, slouží jako nástroj k hodnocení stolice. Možná si řeknete, že vám nezáleží na tom, jaký typ stolice máte, avšak její konzistence úzce souvisí nejen s trávením, ale také s absorpcí živin a zdravím celkově.

Typ 1 a typ 2 jsou spojovány s pomalým pohybem natrávené potravy skrz střevo - zácpy. Tyto problémy jsou často spojovány s nedostatečnou hydratací. Proto pokud máte takový typ stolice pravidelně, navyšte svůj pitný režim.

Typ 3 a typ 4 je ideální typ stolice, je pevná ale měkčí, než typ 1 a 2. Ukazuje na pravidelný střevní pohyb a dobrou hydrataci.

Typ 5 můžeme označit ještě jako normální, jen střevní tranzit je mírně rychlejší, snadno se vylučuje.

Typ 6 naznačuje již průjem. Tento typ může být také důsledkem příjmu velkého množství vlákniny.

Typ 7 je tekutý, ukazuje na vážný průjem a je často spojen s akutními infekcemi nebo záněty. Vyžaduje zvýšenou pozornost a také možná již lékařskou péči.

Proč bychom měli sledovat konzistenci stolice?

Pravidelná kontrola může pomoci včas odhalit potenciální problémy a umožnit jejich řešení dříve, než se vyvinou v závažnější zdravotní komplikace. Chronické střevní problémy mohou vézt k onemocněním střev, autoimunitním onemocněním a kožním problémům.

Tipy pro zdravé střevo

  • Dostatečná hydratace
    Dbejte na pravidelný pitný režim. Kvalitní voda je základ zdravého vyměšování.
  • Pravidelný pohyb
    Chůze a pohyb celkově podporuje peristaltiku střev.
  • Vyhýbejte se zpracovaným potravinám
    Omezte příjem potravin s vysokým obsahem cukrů, ztužených tuků a také smažená jídla.
  • Zařaďte do jídelníčku fermentované potraviny
    Kefíry, kombucha, kvašená zelenina (pickles, kimchi, kvašáky, kysané zelí...) zvyšují diverzitu střevního mikrobiomu.
  • Jezte vědomě
    Jezte v klidu a snažte se každé sousto, co nejvíce rozkousat na kaši. Před každým jídlem si udělejte pár vědomých nádechů a výdechů.
  • Spěte kvalitně
    Spánek je pro naše tělo a zdraví nesmírně důležitý. Během spánku dochází k regeneraci tkání a odstranění toxinů z mozku, což je klíčové pro naše fyzické a duševní zdraví. Spánek také posiluje imunitní systém.
  • Nejezte před spaním
    Poslední jídlo si dejte 3-4 hodiny před ulehnutím do postele a dejte tak tělu dostatek času na trávení.
  • Vyřaďte klasické pečivo
    A nahraďte ho kváskovým chlebem z řemeslné pekárny popř. vlastnoručně pečeným.
  • Naučte se pracovat se stresem
    Chronický stres negativně ovlivňuje složení a funkci střevního mikrobiomu.
  • Omezte konzumaci alkoholu
    Alkohol narušuje střevní mikrobiom, což vede k nerovnováze mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi.
  • Omezte toxiny z prostředí
    Nahraďte klasickou kosmetiku a čistící prostředky ekodrogérií.
  • Začněte upravovat kohoutkovou vodu
    Úpravou odstraníte nečistoty, bakterie, těžké kovy, pesticidy a chemikálie.
  • Namáčejte
    Pokud konzumujete luštěniny a ořechy vždy je namáčejte. Namáčením luštěnin snížíte obsah antinutrientů (fytáty, taniny) a zvýšíte jejich stravitelnost.

Zdroje:

Almand, A.T., Anderson, A.P., Hitt, B.D. et al. The influence of perceived stress on the human microbiome. BMC Res Notes 15, 193 (2022). https://doi.org/10.1186/s13104-022-06066-4

Mousa WK, Chehadeh F, Husband S. Microbial dysbiosis in the gut drives systemic autoimmune diseases. Front Immunol. 2022 Oct 20;13:906258. doi: 10.3389/fimmu.2022.906258. PMID: 36341463; PMCID: PMC9632986.

Şanlier N, Gökcen BB, Sezgin AC. Health benefits of fermented foods. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(3):506-527. doi: 10.1080/10408398.2017.1383355. Epub 2017 Oct 20. PMID: 28945458.

Pokud ještě nemáte 7 pilířu zdraví a radosti,
tak si je stáhněte ještě DNES:

© 2023 aquaFlow

Design by GEHERdesign | Made by KOLAMI

© 2023 aquaFlow

Design by GEHERdesign | Made by KOLAMI