Gazpacho - dokonalé letní jídlo za pár minut

Gazpacho - dokonalé letní jídlo za pár minut


Připravte si s námi dokonalé letní jídlo za pár minut!

Gazpacho je tradiční španělská studená polévka, která pochází z Andalusie, regionu na jihu Španělska. Gazpacho je osvěžující, lehké jídlo, které je vhodné do letního stravování, kdy je potřeba zchladit se v horkém počasí. Pokud polévku doplníte bílkovinou v tomto případě sýrem feta, stává se z něj dokonalý oběd popř. večeře. Hlavní výhodou je také to, že je polévka hotová doslova do pár minut.

Ingredience na polévku:

  • zralá rajčata
    Rajčata jsou základní složkou polévky, která dává polévce barvu, proto jsou ideální červená. Já rajčata neloupu, pokud ale chcete rajčata oloupané, lehce si je nařízněte a dejte na minutu spařit do horké vody, pak ihned přendejte do studené a oloupejte.
  • 1/2 salátové okurky
  • červená cibule popř. šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
    Používám kvalitní keltskou sůl.
  • několik lžic extra panenského olivového oleje
  • kousek kváskového pšeničného chleba bez kůrky
    Stačí cca půl krajíce, pečivo dodá polevce krémovou konzistenci a také polévku zahustí. Pokud se však vyhýbáte lepku můžete chleba klidně vynechat.
  • šťáva z 1 limetky
  • balsamikový ocet popř. vinný ocet
  • koření
    Pro milovníky ostré chuti je možno přidat chilli, dále můžete přidat pepř a římský kmín.

💡Tip: pokud chcete polévce dodat výraznější chuť rajčat můžete přidat kvalitní rajčatovou omáčku, doporučuji tuto z Dm drogerie https://www.dm.cz/dmbio-bio-rajcatova-omacka-arrabbiata-p4058172814327.html

Na zdobení:

  • sýr Feta
  • 1/2 salátové okurky
    Najemno nakrájená salátová okurka zbavena semínek (semínka nevyhazujte a přidejte je do polévky).
  • najemno nakrájené rajčátka (žluté, zelené, červené)
  • najemno nakrájená červená cibule
  • najemno nakrájený koriandr popř. jiné bylinky, které máte rádi (bazalka, máta, petrželka)
  • extra panenský olivový olej

Postup:

Do výkonného mixéru dejte všechny ingredince (zeleninu si nakrájejte nahrubo, není potřeba krájet najemno, mixér vše krásně rozmixuje) a rozmixujte úplně dohladka, polévku pak ochutnejte a případně dle chuti dochuťte. Pokud máte opravdu výkonný mixér stává se, že polévka není studená, proto ji dejte ještě alespoň na hodinu vychladit do lednice. Zeleninu na zdobení si nakrájejte na jemné kostičky, přidejte najemno nakrájené bylinky a lehce osolte. 

Přejeme dobrou chuť 🩵

Pokud ještě nemáte 7 pilířu zdraví a radosti,
tak si je stáhněte ještě DNES:

© 2023 aquaFlow

Design by GEHERdesign | Made by KOLAMI

© 2023 aquaFlow

Design by GEHERdesign | Made by KOLAMI