
Připravte si s námi dokonalé letní jídlo za pár minut!
Gazpacho je tradiční španělská studená polévka, která pochází z Andalusie, regionu na jihu Španělska. Gazpacho je osvěžující, lehké jídlo, které je vhodné do letního stravování, kdy je potřeba zchladit se v horkém počasí. Pokud polévku doplníte bílkovinou v tomto případě sýrem feta, stává se z něj dokonalý oběd popř. večeře. Hlavní výhodou je také to, že je polévka hotová doslova do pár minut.
Ingredience na polévku:
- zralá rajčataRajčata jsou základní složkou polévky, která dává polévce barvu, proto jsou ideální červená. Já rajčata neloupu, pokud ale chcete rajčata oloupané, lehce si je nařízněte a dejte na minutu spařit do horké vody, pak ihned přendejte do studené a oloupejte.
- 1/2 salátové okurky
- červená cibule popř. šalotka
- 2 stroužky česneku
- sůlPoužívám kvalitní keltskou sůl.
- několik lžic extra panenského olivového oleje
- kousek kváskového pšeničného chleba bez kůrkyStačí cca půl krajíce, pečivo dodá polevce krémovou konzistenci a také polévku zahustí. Pokud se však vyhýbáte lepku můžete chleba klidně vynechat.
- šťáva z 1 limetky
- balsamikový ocet popř. vinný ocet
- kořeníPro milovníky ostré chuti je možno přidat chilli, dále můžete přidat pepř a římský kmín.
💡Tip: pokud chcete polévce dodat výraznější chuť rajčat můžete přidat kvalitní rajčatovou omáčku, doporučuji tuto z Dm drogerie https://www.dm.cz/dmbio-bio-rajcatova-omacka-arrabbiata-p4058172814327.html
Na zdobení:
- sýr Feta
- 1/2 salátové okurkyNajemno nakrájená salátová okurka zbavena semínek (semínka nevyhazujte a přidejte je do polévky).
- najemno nakrájené rajčátka (žluté, zelené, červené)
- najemno nakrájená červená cibule
- najemno nakrájený koriandr popř. jiné bylinky, které máte rádi (bazalka, máta, petrželka)
- extra panenský olivový olej
Postup:
Do výkonného mixéru dejte všechny ingredince (zeleninu si nakrájejte nahrubo, není potřeba krájet najemno, mixér vše krásně rozmixuje) a rozmixujte úplně dohladka, polévku pak ochutnejte a případně dle chuti dochuťte. Pokud máte opravdu výkonný mixér stává se, že polévka není studená, proto ji dejte ještě alespoň na hodinu vychladit do lednice. Zeleninu na zdobení si nakrájejte na jemné kostičky, přidejte najemno nakrájené bylinky a lehce osolte.
Přejeme dobrou chuť 🩵

Moje tipy:
- e-shop, kde nakupuji keltskou sůl: https://www.brainmarket.cz/brainmax-pure/brainmax-pure-keltska-morska-sul--sucha--2000-g/
- můj oblíbený pomocník do kuchyně: https://cukrfreeshop.cz/produkt/vitamix-a3500-nerez/?gad_source=1&gclid=CjwKCAjw8fu1BhBsEiwAwDrsjPbfhfbJW8T5DYEzy9vTzOFFsXmSiZD2pUnR9ZHHB5lkY98JAfJ6WhoCLmUQAvD_BwE

Pokud ještě nemáte 7 pilířu zdraví a radosti,
tak si je stáhněte ještě DNES:
